Het is de laatste tijd een trend geworden: ondernemers die gratis workshops geven, online trainingen, blogs schrijven met tips of een heel e-book weggeven. Je kennis gratis weggeven en daarmee klanten aan je binden, een unieke acquisitie tool! Hoeveel tijd kost het en levert het wat op? Hoofdkraan.nl sprak vier ondernemers die 'geven' als marketing/acquisitie tool.
Noëlla de Jager
Noëlla de Jager is eigenaar van Good Place 2 Work in Rotterdam en begeleidt vrouwelijke professionals in hun ondernemerschap via diverse trainingen. Noëlla organiseerde in januari de online Acquisitie challenge. “Door mijn wekelijkse begeleiding van vrouwelijke professionals heb ik gemerkt dat er veel hordes hetzelfde zijn. Mijn ervaringen met deze hordes en hoe deze te nemen wil ik graag delen met vrouwen die niet bij Good Place 2 Work komen. Ik geloof namelijk erg in de kracht van kennis delen en elkaar vooruit helpen. Ik geloof dat als we meer met elkaar delen, we er allemaal sterker van kunnen worden.”
Anke Verbruggen
Anke Verbruggen richt zich ook op vrouwelijke ondernemers en begeleid ze naar succes door middel van video's, webinars, coaching en sinds kort ook gratis online programma's. “‘Succes is een keuze!’ Ik vond dat altijd zo’n vervelende ‘Tsjakka!’ uitspraak. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik me steeds meer online ben gaan profileren omdat ik de keuze heb gemaakt een succesvol ondernemer te willen zijn. Online zichtbaarheid kan daar heel erg bij helpen. En toevallig bleek ik het toen zo leuk te vinden, dat het nu echt een groot onderdeel geworden is van mijn bedrijf.”
Peter Minkjan
Peter Minkjan geeft bedrijven advies hoe ze Facebook en andere social media succevol zakelijk in kunnen zetten. Op zijn blog Likeconomics deelt hij tips en hij schreef een e-book over adverteren op Facebook. “Het starten van een eigen blog is zonder twijfel één van de beste zakelijke beslissingen die ik ooit heb genomen. Een groot deel van mijn klanten komt direct of indirect via mijn blog bij mij terecht. Toen ik trainingen over adverteren op Facebook ging verzorgen merkte ik dat veel cursisten behoefte hadden aan een naslagwerk die ze kunnen raadplegen. Daarom heb ik besloten om dit allemaal bundelen in een e-book over adverteren op Facebook van meer dan 125 pagina’s.”
Wendy Weel
Wendy Weel ondersteunt met De Online Factor vrouwelijke ondernemers met hun Wordpress website. Op haar blog deelt zij tips en adviezen en deze verspreidt zij door middel van een nieuwsbrief. “Money is in de list – is een veel gebruikte term. Een opt-in op de website zorgt ervoor dat je bezoekers op je mailinglijst komen, zij willen je nieuwsbrieven en blogs lezen. Als er een vertrouwen is gekomen bij deze fans is de kans groot dat zij je klant worden.”
1. Het is misschien een wat gekke acquisitiemethode. Jaren geleden zouden we bang zijn geweest dat als je teveel weg gaf een ander hetzelfde werk kon gaan doen en je juist geen klanten zou krijgen.
Anke: “Ik snap die angst heel goed! En ik vind het zelf af en toe ook zoeken, of ik niet teveel weggeef. Maar wat ik heel leuk vind om te merken is dat ik er, juist door dingen gratis weg te geven, achter kom dat ik heel veel kennis en kunde in huis heb. Ik zou nog veeeel meer weg kunnen geven. Maar dat doe ik dan dus betaald. Uiteindelijk is het zoeken naar een modus waarin je weet wat je gratis weggeeft en wat niet.”
Wendy: “Gratis weggeven is echt geld verdienen, je moet eerst vertrouwen winnen bij je doelgroep pas daarna worden ze klant. Volgens de theorie: Eerst zijn het vreemden, vervolgens worden het bekenden, dan worden het je klanten en vervolgens je ambassadeurs.
Het is in het begin ook best eng maar als je ziet dat klanten uiteindelijk naar je toe komen is het echt super!”
2. Een heel e-book schrijven of een training ontwikkelen. Dat moet wel aardig wat tijd kosten. Levert het ook wat op?
Peter: “Het schrijven van dit e-book heeft me ongeveer 50-70 uur gekost. Deze verkocht ik eerst los in mijn webshop, maar ik heb toch besloten 'm gratis weg te geven. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dit me uiteindelijk meer oplevert. Het e-book is in een maand al bijna 300 keer gedeeld via Facebook, Twitter en LinkedIn. Het organische verkeer vanuit Google naar mijn blog is verdubbeld en het e-book wordt nu per dag gemiddeld 500 keer bezocht. Het aantal inschrijvingen voor trainingen is flink toegenomen, ik ben al drie keer gevraagd als spreker en meerdere bedrijven hebben gevraagd of ik ze van advies kan voorzien. Dit heeft me nu al meer omzet opgeleverd dan de verkoop van het e-book.”
Noella: “De voorbereiding heeft mij een week gekost en tijdens de Challenge ook nog een keer een paar uur per dag. Ik maak mijzelf met zo'n challenge meer zichtbaar naar deze vrouwen toe en waar ik hen mee kan helpen. Er waren bijna 200 inschrijvingen voor de challenge. Voor mij was het zeker succesvol, maar ik hoop vooral dat ik hiermee echt vrouwen een duwtje heb gegeven om ervoor te gaan.”
Anke: “Vooral in het begin kost het heel veel tijd omdat je heel veel moet leren en uitzoeken. Ik besteed er wel belachelijk veel tijd aan denk ik, maar het filmpjes maken is ook een soort hobby geworden. Ik merk dat iedere online actie die ik doe weer meer deelnemers trekt. De eerste challenge viel qua aantal flink tegen, dat waren er 15. Maar dat gaf me wel de kans verder te ontwikkelen. Achteraf heb ik daarbij onderschat hoeveel er ook nog bij komt kijken qua promotie van je acties. Dat is alvast een tip: denk daar goed over na en plan je acties goed”.
Wendy: “Het kost inderdaad wat tijd een e-book te schrijven of een training te ontwikkelen, maar daarna gaat het vrijwel automatisch en kost het je niet meer zoveel tijd. Een blog en nieuwsbrief schrijven in een vast tijdschema vergt bovendien wel wat discipline. Het brengt me echter nu al meer klanten op dan voordat ik werkte met deze gratis weggevers.”
3. Zou je het andere ondernemers aanraden om te kijken hoe zij iets "gratis weg kunnen geven"?
Noella: “Absoluut. Mensen doen zaken met mensen en daar speelt de gunfactor een belangrijke rol bij. Als jij gunt, zal jou ook uiteindelijk weer iets gegund worden. Het belangrijkste is natuurlijk te bepalen wat jouw doel is. Dus lukraak informatie aanbieden op jouw website is niet handig. Wie wil jij bereiken en waarom. Verplaats je in jouw doelgroep. Waarmee kun jij hun helpen en op welke manier. Zorg ervoor dat je consequent en consistent bouwt aan jouw Personal Brand en zorg dat men kennis kan maken met de ondernemer erachter.”
Anke: “Jazeker, als je na dit verhaal de (positieve) kriebels voelt, is het zeker de moeite waard om uit te proberen. Als je het spannend vindt, begin klein. Maar begin. Dat is de enige manier om erachter te komen of het iets voor je is. En wacht niet tot het perfect is, want dat wordt het nooit.
En kies iets waar jij je comfortabel bij voelt. Durf daarin jezelf te zijn. Naast video kun je ook kiezen voor podcasts, webinars geven of je kunt jouw klanten een podium geven. Ik zie online profilering als een manier om de wereld in snelvaarttrein kennis te laten maken met jou. Vinden ze het niks? Prima! Dan gaan ze je niet volgen. Vinden ze je leuk en je boodschap nuttig? Super, dan is het een win-win.”
Wendy: “Absoluut! Ga regelmatig bloggen en verstuur op een regelmatig moment je nieuwsbrieven zodat je fans wachten op jouw nieuwsbrief!”
Peter: “Ik zou andere ondernemers niet aanraden om zomaar alle kennis die ze hebben gratis weg te geven. Althans, niet zonder een duidelijk plan waarom je dat zou doen. Wat ik ze zou aanraden is om te kijken hoe ze zich online kunnen profileren als de autoriteit op hun vakgebied. Een hele belangrijke tip die ik kan geven is het kiezen van je niche. Kies je niche en maak deze zo specifiek mogelijk. Voorbeeld: ik koos in eerste instantie niet voor social media marketing maar heel bewust voor Facebook marketing en advertising. Je kan dit nog specifieker maken door jouw specifieke kennis te koppelen aan een branche. Als je eenmaal jouw niche duidelijk hebt is het zaak om waardevolle content te gaan creëren. Mijn persoonlijke favoriet: schrijf de tien of twintig grootste problemen van jouw klanten op en beantwoord die in een blogartikel.”