Elke zzp'er moet zich bezig houden met de vraag: hoe kom ik aan opdrachtgevers? Naast het eigen netwerk moet je het tegenwoordig ook van het digitale netwerk hebben: via LinkedIn en vooral ook mensen die je via je website vinden. Elke zzp'er heeft daarom tegenwoordig een eigen website en wil daarmee bovenin de Google zoekresultaten komen. Maar hoe doe je dat? Hoofdkraan.nl vroeg enkele SEO experts om dé vijf gouden tips te vinden.
Hoe hoog je komt in de zoekresultaten bepaalt Google op basis van diverse factoren. Dit kun je zelf beïnvloeden door middel van SEO, Search Engine Optimalization. Veel mensen denken dat SEO alleen maar om tekst gaat: op welk zoekwoord wil je gevonden worden? Noem je dat vaak genoeg en op de goede plekken, dan kom je wel bovenaan. Maar dat is niet helemaal waar. SEO is naast de teksten ook de structuur van je website, de benamingen/URL's, de snelheid van je website, of het een responsive (past het zich aan het formaat aan bij bezoek op iPad of smartphone?) website is en hoeveel links er van en naar je websites gaan.
De gouden SEO tips voor zzp'ers
Een heleboel om rekening mee te houden en in te gaan verdiepen! Maar waar moet je nu beginnen? Hoofdkraan.nl vroeg enkele SEO experts naar hun gouden tip voor zzp'ers:
Karel Geenen - 'Online marketing evangelist'
Leer denken als Google
Wanneer je al bezig bent met zoekmachine optimalisatie, zul je ongetwijfeld hebben gelezen over het belang van de titel van je pagina. De algemene consensus is dat het belangrijk is dat je belangrijkste zoekwoord daarin voorkomt; het liefst ook nog ergens vooraan. Dit kun je klakkeloos van mij aannemen en je website meteen gaan aanpassen, maar het is beter om te gaan begrijpen hoe Google werkt.
Google heeft slechts één doel: gebruikers (de zoekers) het beste antwoord op hun vraag geven, op de meest gebruiksvriendelijke manier, zodat bezoekers terug blijven komen.
Stel je even voor dat jij en ik Google zouden zijn, en dat we websites moeten ranken. We willen het beste antwoord geven én de gebruiker een goede ervaring bieden. De titel van een pagina is een mooie indicatie om te bepalen waar de pagina over gaat. We willen dat de gebruiker het gevoel heeft dat hij op de juiste pagina is beland. Dat gevoel krijgt hij/zij als de betreffende zoekopdracht ergens vooraan in de titel staat.
Snelheid telt ook mee
Hieronder nog een aantal voorbeelden hoe je Google beter kunt begrijpen:
-
Gebruikers willen snelle websites en niet moeten wachten voor een pagina geladen is. Gevolg? Google neemt de snelheid van je website mee in het bepalen van de rankings.
-
20-50 procent van je bezoekers bezoekt je website met een telefoon of tablet. Is het echter praktisch onmogelijk om hiermee bepaalde taken uit te voeren op je website? Dan zal Google jouw website niet aan haar gebruikers willen laten zien.
Hopelijk begrijp je nu beter hoe Google denkt, en hoe je dit zelf eenvoudig toe kunt passen. Vergeet het willen scoren, stel die gebruiker voorop!
Rutger Steenbergen, SEO-specialist. Auteur 'Schrijven voor SEO in 60 minuten'
Maak geoptimaliseerde pagina's aan
70% van de Google-gebruikers kijkt niet verder dan de eerste 4 zoekresultaten. Wil je daar bij zitten? Denk dan heel goed na wat je zelf zou intikken met als doel om op jouw site terecht te komen. Voor de belangrijkste zoektermen maak je geoptimaliseerde pagina's aan, waarin je de zoekwoorden strategisch verwerkt. Maak het niet te ingewikkeld en optimaliseer lokaal, bijvoorbeeld:
-
goedkope stukadoor + plaatsnaam
-
beste stukadoor + plaatsnaam
-
ervaren stukadoor gezocht + plaatsnaam
Door het toevoegen van de plaatsnaam verklein je de concurrentie enorm en ben je ook vindbaar op een hoofdterm als 'ervaren stukadoor gezocht'.
Verwerk de zoekterm vervolgens bij voorkeur op een eigen pagina in:
-
de titel
-
de url
-
de eerste regel van de pagina
-
de meta-omschrijving (omschrijving voor de pagina, geef je op in je CMS)
-
een keer in een tussenkop
-
als bestandsnaam van een afbeelding
Voeg synoniemen toe
Gebruik ook synoniemen en aanverwante termen door de tekst, zodat Google 'snapt' waar de pagina over gaat. Als je op deze manier 350 tot 500 woorden schrijft en iemand zoekt op de term, dan kom je in aanmerking voor een hogere positie bij de zoekresultaten.
Maak geen nep-pagina's: de tekst moet logisch en relevant blijven voor bezoekers, dan klikken ze eerder door bij de zoekresultaten en dat is voor Google weer een reden om je hoger te plaatsen. Schrijf bijvoorbeeld iets over je kwaliteit, ervaringen van klanten, hoe je malafide bouwvakkers herkent etc. Voeg vooral gratis waarde toe, dat vindt Google belangrijk.
Pine Berg, SEO specialist
Zorg voor veel verse content
Hoog in Google komen is goed mogelijk! Maar daar moet je wel wat voor doen. Het belangrijkste: Je moet echt in de top drie of hooguit op de vierde plaats staan, voor echt resultaat.
Doe daarom eerst goed onderzoek naar de concurrentie op internet in jouw business en op jouw locatie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Keywordplanner.
Wat moet je o.a. doen om een hoge positie in de zoekresultaten te krijgen?
-
Mooie site maken met veel waardevolle gratis (!) content
-
Minimaal wekelijks 1 blog
-
Veel afbeeldingen en filmpjes
-
Voorzie al je content van SEO tags en meta-info
-
Wees zeer actief op social media (minimaal 1 keer per dag)
Jan-Willem Bobbink, SEO consultant
Drie SEO tips voor zzp'ers:
Onderzoek je doelgroep en markt
Niets is zo belangrijk als het aansluiten van de inhoud van je website op het zoekgedrag van je potentiële klant. Daarbij is het handig om als nieuwe website niet meteen te gaan voor de zoekwoorden met het meeste zoekvolume, maar eerst te gaan bouwen op basis van specifieke zoekwoord combinaties.
Via Google Adwords Keyword planner is het eenvoudig inzicht krijgen in het zoekgedrag. Vraag je relaties ook vooral hoe zij zoeken naar de diensten of producten die je aanbiedt, Google geeft een indicatie maar die zal altijd afwijken van het daadwerkelijke surf gedrag van de consument.
Optimaliseer de basis SEO elementen
-
In SEO staat of valt het succes bij een goede basiswebsite. Zorg dat op je website alle basis elementen, zoals titels, tussenkopjes (H-headings) en metadescriptions, netjes ingevuld zijn.
-
Zorg voor voldoende tekst op alle pagina's zodat Google eenvoudig kan bepalen waar de website over gaat.
-
Een eenvoudige website structuur is vaak voldoende om op combinatie zoekwoorden (bestaande uit twee of meer woorden) te scoren. Hoe uitgebreider en complexer de website, hoe meer moeite het zal kosten om resultaat te boeken. Keep it simple dus. Google omschrijft de benodigde stappen uitvoerig: Stappen voor een Google-vriendelijke site.
Maak gebruik van relaties voor link building
Links tellen voor Google nog steeds flink mee in het ordenen van websites in de zoekresultaten. De laatste jaren moet je goed opletten met de kwaliteit en autoriteit van de links die je regelt. De meest eenvoudige manier om veilig aan link building te doen, is het gebruik maken van relaties die je al hebt. Vraag vrienden, familie en leveranciers om een aanbeveling te schrijven op hun website. Wissel blogs uit met lokale partners, leveranciers en ondernemersverenigingen met hun eigen platforms.
Conclusie, de 5 gouden tips:
-
Leer denken als Google én als de klant die jou zoekt.
-
Maak geoptimaliseerde pagina's per zoekwoord/combinatie zoekwoorden.
-
Plaats regelmatig nieuwe content op je website en op social media. En geef vooral gratis advies/waarde.
-
Zorg dat de basis van je website (structuur, snelheid) goed en simpel is.
-
Maak gebruik van je relaties voor link verwijzingen.