Als zzp'er mis je soms het samenwerken met collega's. Je kunt echter ook samenwerken met collega-zzp'ers. Met gebruik van elkaars kennis kom je een stuk verder komen dan in je eentje. Maar hoe doe je dit zo goed mogelijk zonder dat je tegen problemen aan loopt? Wij zetten alvast enkele tips op een rijtje.
Waarom zou je samenwerken? Enkele voorbeelden:
-
Als zzp'er werk je vaak aan kleine opdrachten. Voor grote opdrachten concurreer je met een bureau met een heel team. Maar jij kunt ook een team achter je krijgen: bundel je krachten met één of meerdere mede-zzp'ers en maak kans op grotere opdrachten.
-
Samen sta je sterker. Doen jullie allemaal hetzelfde werk voor dezelfde doelgroep? Je kunt elkaar als concurrenten zien, maar je kunt ook van elkaar leren. Denk bijvoorbeeld aan een maatschap van advocaten of fysiotherapeuten: gezamenlijke marketing maar sparren, bespreken situaties en leren van elkaar tijdens borrels of vergaderingen.
-
Kom je vaak tegen dat je dienst wordt afgenomen samen met een andere zzp'er, bijvoorbeeld jij als webdesign en een ander de websitebouw? Bied dan de dienst samen aan, je vermindert de kans dat je moet samenwerken met iemand wiens werk je niet goed vindt of niet fijn mee samen werkt en samen kunnen jullie nu echt een stijl ontwikkelen en dit als dienst aanbieden.
Rechtsvormen
Om welke reden je dan ook samenwerkt, zorg dat je het vooraf goed regelt: Wie draagt welk risico, hoe wordt het werk verdeeld en hoe los je het op als de een ziek is of op vakantie is? Onderzoek ook goed in welke vorm jullie gaan samenwerken.
-
Is het een kleine opdracht, eenmalig en zonder risico? Dan is het prima om gewoon mondeling en per mail dingen met elkaar af te spreken.
-
Werken jullie eenmalig samen aan een grote opdracht? Sluit een overeenkomst tot opdracht af en kijk hoe je het doet met de factuur. Sturen jullie beiden een factuur naar de opdrachtgever of wordt de één 'ingehuurd' bij de ander? Als je dat laatste doet, sluit dan ook samen een modelovereenkomst en zorg dat alles klopt.
-
Werken jullie samen voor een grote en lange opdracht met een hoog risico of is het een langdurige of zelfs permanente samenwerking? Kies dan voor een rechtsvorm: een vof, maatschap, coöperatie of bv.
-
Bij een vof en maatschap draag je samen de verantwoordelijk voor elkaar, bij een bv en coöperatie ben je niet privé aansprakelijk. Als je toch zzp'er wil blijven kun je beiden ingehuurd worden door de bv. Kijk voor informatie op ondernemersplein.nl.
Andere tips:
-
Maak afspraken over intellectueel eigendom. Ontwikkelen jullie samen een product of dienst? Bedenk dan bij wie het eigendom ligt of dat het 50 – 50 is en zet dat op papier. Kijk bij echt belangrijk intellectueel eigendom naar octrooien en voorkom dat een derde partij er vandoor gaat met het idee.
-
De dingen goed geregeld willen hebben wil niet zeggen dat je er vanuit gaat dat het mis gaat, maar zorgt er vooral voor dat jullie alle energie in het project kunnen stoppen en geen zorgen meer hoeven te maken om de randzaken.
-
Bespreek van tevoren op welke manier je graag wilt samenwerken en wat je belangrijk of juist not-done vindt in zo'n samenwerking. Benoem ook waarom je juist een samenwerking met deze persoon wil: wat is zijn expertise of zijn de sterke punten waar jij van wilt leren? Zo kom je vanzelf tot afspraken wie welke taken en welke rol het beste kan pakken gezien zijn/haar sterke en zwakke punten.
-
Wees eerlijk naar elkaar. Spreek zaken uit die jullie niet lekker zit en evalueer tussentijds hoe het gaat. Prik voor de evaluatie een vast moment, zoals tijdens de wekelijkse of maandelijkse vergadering.
-
Merk je dat de ander ergens mee zit? Besteed daar aandacht aan en vraag wat er is en hoe je het op kunt lossen. Maak het niet te groot, misschien heeft het wel met een privé situatie te maken. Door open te zijn kun je alle problemen tijdig oplossen of meteen voorkomen.
-
Beiden zijn jullie zzp'er geworden om eigen baas te zijn dus zorg dat niemand de baas is maar jullie het echt samen doen of ieder jullie eigen veld hebben waar je in gespecialiseerd bent.