Illustraties bij Brochure over Bereikbaarheidsproblemen
Opdracht ID: 52207
Budget: € 40 tot 60 p.u.
Geplaatst: 27-12-2022
Reacties: 7
Locatie: Den Haag, Zuid-Holland
Laatst gewijzigd: 13-01-2023
Status: Gesloten
Beste freelancers,
Graag zouden we persoonlijke verhalen rondom bereikbaarheidsarmoede willen laten illustreren met tekeningen van mensen. Bereikbaarheidsarmoede geldt voor mensen die niet kunnen komen waar ze willen komen om deel te nemen aan de maatschappij. Wij hebben voor het ministerie van infrastructuur en waterstaat onderzoek gedaan naar de barrières die mensen ervaren en de gevolgen van hun bereikbaarheidsproblemen door interviews te houden. Op basis hiervan schrijven we zeven of acht persoonlijke verhalen in een brochure. We zoeken een illustrator die de brochure kan voorzien van meerdere tekeningen.
We zien het voor ons om per verhaal twee specifieke tekeningen toe te voegen. Eerder werkten we met een soort iconische tekeningen, nu willen we een meer schetsende, nauwkeurige en persoonlijke lijntekening gebruiken. Per verhaal staat meestal één persoon centraal en willen we een tekening van een situatie waaruit blijkt welke barrière hij of zij ervaart.
We werken toe naar zeven of acht verhalen met elk ten minste één grotere tekening (8 x 6 cm), en wellicht nog een tweede kleine tekening (3 x 3 cm). Daarbij denken we aan een pentekening met eventueel één steunkleur. Niet teveel gedigitaliseerd of nabewerkt (zoals cartoontekeningen). De algehele stijl is daarbij eerder sober en dus niet cartoonesk. We vinden bijvoorbeeld de stijl van Peter van Straaten aansprekend (maar simpeler mag ook). Zie de pdf met voorbeelden.
Twee voorbeeldsituaties zijn hieronder beschreven, na een korte beschrijving van de context. Per tekening zal het nog wel zoeken zijn naar hoe we de situatie goed kunnen overbrengen.
Context: Khadiya (68) heeft wel moeite om rond te komen van de AOW. Thuis is ze eenzaam, gelukkig kan ze vier dagen in de week naar een stichting voor koffiedrinken en Nederlandse taalles. Dat is wel een kwartier lopen naar de bus, soms een halfuurtje wachten en dan een kwartier rijden. Maar dat vindt ze beter dan thuiszitten en wachten tot haar zoon haar opzoekt. Of dat ze met haar dochter de boodschappen kan doen.
Situatie 1: Ze neemt vaak de bus naar de stichting, maar ook dan is het nog een kwartiertje lopen met haar reuma. Wel merkt ze dat de bus duur is. ‘Als ik een buskaart heb gekocht, is die zo snel op.’ Haar kinderen laden haar ov-chipkaart voor haar op. ‘Als mijn bankrekening voldoende geld heeft, zetten ze er 20 euro op, en anders 10 euro.’ Als haar kaart niet meer genoeg saldo heeft, gaat ze minder vaak naar de stichting toe.
Situatie 2: ‘Mijn dochter komt al eens in de twee weken om met mij in de auto naar de Lidl te gaan. Dan haal ik gelijk veel voorraad.’ Maar ze wil haar kinderen niet te vaak vragen. Haar dochter die ook in Utrecht woont heeft vaak geen tijd want ze werkt veel. Khadiya gunt haar een eigen leven. ‘Het is wel vervelend om hulp te vragen. Je moet ze ook vrijlaten.’
We verzoeken je een prijsopgave te maken voor het maken van 7 grotere tekeningen en daarbij 7 kleinere tekeningen als optie op te nemen. Ook vragen we je een inschatting te maken van de (doorloop)tijd die hiervoor nodig is, en op welke termijn je deze tekeningen gereed zou kunnen hebben. We werken toe naar afronding van de brochure in week 7 in 2023. Om het proces tijdig te kunnen inzetten, zouden we graag de prijsinschatting en voorbeelden van voorgaand werk ontvangen voor 17 januari.
Vanaf 5 januari ben ik weer bereikbaar. Ik hoor graag van jullie!