Senior Applicatiemanagers x2
Opdracht ID: 3327
Budget: € 5 tot € 150 p.u.
Geplaatst: 30-12-2010
Reacties: 0
Locatie: Maastricht, Zuid-Holland
Laatst gewijzigd: 06-01-2011
Status: Gesloten
Functieprofiel - Senior Applicatiemanager
Achtergrond
Binnen de klant is de Data ICT Dienst (DID) verantwoordelijk voor de data- en ICT-voorzieningen van de klant. De afdeling ICT Applicatiemanagement (IAP) is binnen de DID verantwoordelijk voor de doorontwikkeling, beheer en onderhoud van zowel het sectorspecifieke als het generieke applicatielandschap. Daarnaast is het team verantwoordelijk voor het borgen van de functionele en technische gegevens- en applicatiearchitectuur.
IAP is ontstaan uit de samenvoeging van decentrale RWS applicatiemanagement afdelingen en bestaat sinds 1 oktober 2007. De overdracht van de decentrale taken en applicaties, richting IAP, is nog steeds gaande. Voor ruim 600 applicaties heeft deze overdracht reeds plaatsgevonden. De verwachting is dat het aantal applicaties de komende jaren verdubbeld en verder uitbreidt met nieuwe applicaties/nieuw werk vanuit de RWS strategische planning.
Vanuit de Landelijke Dienst Data-ICT-Dienst (DID) werken vijf Applicatiemanagement teams gespiegeld aan de RWS organisatie. De afdeling kent rond de 60 Fte aangevuld met inhuur. Binnen het IAP-brede sourcingmodel verzorgen de IAP-teams, conform de IAP-kerntaken, regievoering op het applicatiemanagement. IAP volgt daarbij het ASL framework en hanteert TMap als Testmethodiek. Onderhoud en vernieuwing van applicaties vindt releasematig plaats waarbij IAP nauw samenwerkt met de Functioneel beheerders van de Landelijke Diensten en Servicemanagement (ISM) welke verantwoordelijk is voor de Infrastructuur. Daarmee is er ook relatie met de bijbehorende procesmethodieken BiSL en ITIL.
Eén van de applicatiemanagement teams is het team IAP-DATA. Het team IAP-DATA bestaat zelf uit drie productcluster: NAT, GEO en DROOG. Het productcluster DROOG bestaat totaal uit 7 medewerkers waarvan er 5 interne medewerkers zijn. Het productcluster DROOG is gesitueerd op twee locaties: Delft en Maastricht. Het team in Maastricht bestaat uit totaal 5 medewerkers waarvan er 4 interne medewerkers zijn. Het Team in Delft bestaat uit 1 interne en externe medewerker. Het productcluster Droog wordt aangestuurd door de productmanager Data Droog.
Het applicatiemanagement team IAP-DATA heeft een aanbestedingstraject gedaan voor het uitbesteden van het beheer en onderhoud van applicaties. Door deze uitbesteding zal IAP-DATA meer een regierol krijgen bij het uitvoeren van het applicatiebeheer. Het transitietraject naar deze nieuwe werkwijze en de overdracht van de applicaties naar de sourcingspartner nadert de voltooiing.
Omdat het (laten) realiseren en (laten) beheren van sector specifieke applicaties, generieke applicaties en infrastructuur twee onlosmakelijke onderdelen zijn van applicatiemanagement is IAPD verantwoordelijk voor de gehele life cycle van applicaties.
Voor een beschrijving van de omgeving, zie bijlage.
Functie-inhoud
Gevraagd wordt twee ervaren senior applicatiemanagers voor het onder regie beheren van een set van applicaties binnen het domein Droog.
De (senior) applicatiemanager is er voor verantwoordelijk dat nieuwe of bestaande applicaties aan de gevraagde en overeengekomen prestatiekenmerken (performance, beschikbaarheid, bedrijfszekerheid etc) en gewenste functionaliteit zoals vastgelegd met de business voldoet.
IAPD heeft recent een groot deel van de applicatiemanagement taken in de markt gezet.
Ontwikkeling van nieuwe releases op producten wordt uitgevoerd door de marktpartij. De senior applicatiemanager stuurt de ontwikkeling op basis van wijzigingsverzoeken. Hij vertaalt de klantvragen naar (functionele en technische) requirements. De door de marktpartij ontwikkelde producten worden door de applicatiemanager afgenomen en geaccepteerd.
Voor de rol is het gewenst dat de kandidaat kennis en ervaring heeft met projectmanagement om invulling te kunnen geven aan de regierol
De senior applicatiemanager is:
• er verantwoordelijk voor dat nieuwe en/of bestaande applicaties aan de gevraagde en overeengekomen prestatiekenmerken (performance, beschikbaarheid, bedrijfszekerheid etc) en gewenste functionaliteit zoals vastgelegd met de business voldoet;
• verantwoordelijk voor het life cycle management van een groep applicaties die een logische samenhang hebben;
• verantwoordelijk voor het op een beheerste wijze realiseren en implementeren van nieuwe applicaties;
• verantwoordelijk voor het op een beheerste wijze realiseren en implementeren van wijzigingen op bestaande applicaties, opdat de continuïteit van het bedrijfsproces niet (onnodig) wordt verstoord.
De taken die bij horen bij deze functie zijn:
• Werkt samen met gebruikers functionele- en technische beheerders om specificaties te formuleren;
• Deze specificaties vertaalt hij/zij naar de eisen- en documentatiestructuur conform IEEE STD-016;
• Analyseert de gewenste werkwijze en aangegeven informatiebehoefte en vertaalt dit i.s.m. de opsteller technische eisen naar mogelijke ICT oplossingen. Analyseert daarbij vaak ook de gegevensstructuren en -definities;
• Draagt zorg voor de inventarisatie van risico's van wijzigingen en de afstemming met functioneel beheer hierover;
• Ondersteunt functioneel beheer bij hun rol richting eindgebruikers;
• Is lid van het CAB en overlegt in die hoedanigheid over nieuwe functionele wensen en behoeften en de prioriteitsstelling daarin, o.b.v. de applicatieportfolio planningen en de releaseplanningen.
• Stuurt de realisatie van wijzigingen (inhoudelijk) aan;
• Zorgt voor een impactanalyse, prioriteert, samen met functioneel beheer, voor de gewenste aanpassingen;
• Overlegt met beheerders van applicaties en systemen (intern en extern) voor de benodigde koppelingen en gegevensoverdracht