Ga je starten met freelancen, dan merk je waarschijnlijk al snel dat er heel wat bij komt kijken. Je bent als freelancer niet alleen maar bezig met je passie – maar runt een bedrijf. Je krijgt te maken met de Belastingdienst en dit betekent dat je aan bepaalde verplichten moet doen. Omdat er veel bedrijfsvormen zijn en deze verschillen in de verplichtingen en voordelen, gaat dit artikel uit van een beginnend freelancer met een eenmanszaak.
De Belastingdienst
Schrijf je je als starter in bij de Kamer van Koophandel, dan worden al je gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt dan een brief thuisgestuurd met de oproep om aangifte te doen van de btw. Naast deze btw-aangifte, moet je de bedrijfsresultaten opgeven tijdens je jaarlijkse inkomstenaangifte. Voor deze beide aangiftes moet je een administratie bijhouden en deze moet je minimaal zeven jaar lang bewaren. Het kan namelijk dat de Belastingdienst de boekhouding komt controleren en je bent verplicht om hieraan mee te werken.
Wel of geen ondernemer?
Als freelancer voel je je natuurlijk ondernemer. Toch ben je dit niet altijd. Want heb je een bedrijf met een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, dan wordt je bedrijf gezien als ondernemer in plaats van jijzelf. Maar heb je een eenmanszaak, een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, dan ben je over het algemeen wél ondernemer. Voor de btw althans. Want of je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting hangt af van de omvang van je bedrijf. Om voor jezelf te bepalen of je ondernemer bent, kun je de ondernemerscheck van de Belastingdienst doen. Je onderneming wordt dan aan de hand van simpele vragen getoetst op de zelfstandigheid, het ondernemersrisico, de continuïteit en de omvang.
Btw-aangifte
Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit, dan moet je belasting betalen over je omzet: de btw. Werk je met een uurtarief, dan breng je op de factuur de btw dus in meerdering. Heb je zakelijke kosten gemaakt, inkopen gedaan of geïnvesteerd, dan heb je btw betaald aan leveranciers. Deze betaalde btw wordt ‘voorbelasting’ genoemd. Tijdens een btw-aangifte geef je alle ontvangen en betaalde btw op. Aan het eind van de aangifte zie je precies hoeveel je moet betalen of terugkrijgt. Bij de meeste bedrijven gebeurt de btw-aangifte per kwartaal. Een maandaangifte of jaaraangifte is ook mogelijk. Betaal je per jaar bijvoorbeeld minder dan €1.883 btw, dan kom je voor een jaaraangifte in aanmerking. Wel moet je hiervoor een speciaal verzoek indienen.
Inkomstenbelasting
Heb je een eenmanszaak, maar is de omvang van je bedrijf gering en word je niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan geef je de winst uit je bedrijf op als ‘inkomsten uit overig werk’. Ben je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan moet je een winst- en verliesrekening en balans invoeren. Over de winstberekening betaal je belasting volgens de tarieven uit box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Heb je de ondernemerscheck gedaan en blijkt dat je ondernemer bent, dan kun je in je inkomstenaangifte gebruik maken van aftrekposten op de winst. Veelvoorkomend is de ondernemersaftrek.
Startersaftrek en zelfstandigenaftrek
Onderdeel van de ondernemersaftrek zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Voor beiden moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij de startersaftrek bijvoorbeeld is er de voorwaarde dat je in de voorafgaande vijf jaren minimaal één jaar geen ondernemer was voor de inkomstenbelasting. Of je mag in deze periode niet meer dan tweemaal gebruik gemaakt hebben van de zelfstandigenaftrek. Voor de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je per kalenderjaar minimaal 1.225 uren moet besteden aan je onderneming. Dit komt neer op zo’n 24 uur per week. Alle uren die je werkt voor je onderneming tellen mee. Dus ook de tijd waarin je je administratie bijwerkt, offertes opstelt of je website bijwerkt. Houd al je gewerkte uren wel bij door een urenregistratie. Je moet de hoeveelheid tijd namelijk bij de Belastingdienst kunnen aantonen.
Natuurlijk zijn er situaties waarin er voor jou als freelancer andere regelingen gelden. Check dus voor de volledigheid altijd de recente informatie op de website van de Belastingdienst. Zo zijn er andere regelingen als je een tijdje arbeidsongeschikt bent geweest, als je zwanger bent of als je naast je eenmanszaak ook in loondienst werkt. Denk je erover om je eventuele vaste baan op te zeggen? Zorg dan dat je weet wat er allemaal op je kan afkomen bij fulltime freelancen.