Wil je als freelancer groeien met je bedrijf, dan kan dat op een aantal manieren. Zo kun je werk uitbesteden, of kun je personeel aannemen. Maar ook kun je een samenwerkingsverband aangaan met andere freelancers. Dit is een stuk minder stressvol dan de andere opties.
 

Werk samen met mensen die je kunt vertrouwen

Een samenwerkingsverband is gegarandeerd minder stressvol dan het uitbesteden van werk, waarbij je als hoofdaannemer freelancers inhuurt. Bij een samenwerking ben je namelijk niet voor de andere freelancer verantwoordelijk – je werkt slechts samen. Het makkelijkste is om voor een samenwerking gebruik te maken van contacten uit je eigen netwerk. Je kent dan de mensen met wie je gaat samenwerken, je weet hoe ze werken en dat je ze kunt vertrouwen. Met deze personen kun je incidenteel samenwerken, maar je kunt ook een officieel samenwerkingsverband aangaan.
 

Incidentele samenwerking

Het grote voordeel van een incidentele samenwerking, is dat je hiervan gebruik kunt maken als er zich een keer een grote opdracht voordoet. Je kunt dan een beroep doen op een collega. Deze neemt bijvoorbeeld de onderdelen op zich die je zelf niet voldoende beheerst, of deze collega kan je extra ondersteuning geven binnen je eigen discipline. Samen bezoek je de klant om de opdracht te bespreken, samen ben je bij de briefing en samen werk je aan de opdracht, hoewel je wettelijk gezien geen partners bent.
 

Stilzwijgende overeenkomst

Wil je toch een meer formele manier van samenwerken, spreek dan met een of meerdere freelancers of zzp’ers af om voortaan opdrachten samen uit te voeren. Pols bijvoorbeeld eens of verschillende freelancers uit je directe omgeving op regelmatige basis met je willen samenwerken. Komt er dan een groot project voorbij, dan kun je putten uit een aantal geschikte kandidaten die samen met jou de opdracht tot een goed einde kunnen brengen. Samen kun je je buigen over de contracten en gezamenlijk kun je een offerte samenstellen. Ook doe je zo een beroep op de verschillende relaties die iedereen heeft.
 

Formele samenwerking

Wil je een formelere samenwerking aangaan en langdurig samenwerken met een of meerdere freelancers, dan ben je, technisch en juridisch gesproken, geen freelancer, eenmanszaak of zzp’er meer. Het spreekt voor zich dat je, voordat je officieel met anderen in zee gaat, je in voldoende mate laat informeren over de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je kiezen onder welk rechtsvorm je verder gaat. Bijvoorbeeld als een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een vof, of met rechtspersoonlijkheid, zoals een bv. Zorg dat je je bewust bent van de consequenties en de verplichtingen en bedenk welke risico’s je kunt lopen. Samen met iemand een bedrijf opzetten kan namelijk erg complex zijn.
 

Aandachtspunten

Zoek je een partner om mee samen te werken, probeer dan vooral iemand te vinden die betrouwbaar en verantwoordelijk is. Je wilt immers je reputatie in stand houden én ’s nachts lekker kunnen slapen. Je moet dus samenwerken met iemand die jij door en door kent en op wie je blindelings kunt vertrouwen. Niets is zo funest als dat je door je eigen team in de steek wordt gelaten. Toch hoeft deze partner niet in allerlei opzichten op je te lijken. Beter is het om uit te kijken naar iemand die jou aanvult op je zwakke punten, net zoals jij je partner daarop kunt aanvullen. Neem het voorbeeld waarin jij en je partner beiden webdesigner zijn. Jij bent goed in vormgeving en de ander is goed in het maken van scripts. Dan is het goed dat jullie sterke punten binnen een andere discipline liggen, want dan vul je elkaar optimaal aan. Wil je met een partner samenwerken die een heel ander beroep heeft - jij bent bijvoorbeeld webdesigner en de ander is grafisch ontwerper – dan is de aanvulling ook wel duidelijk.

Als je de kans krijgt om met een aantal freelancers of zzp’ers samen te werken, grijp die dan aan! Een samenwerkingsverband kan namelijk een meerwaarde zijn voor jezelf als freelancer. Dankzij de samenwerking neem je namelijk grotere opdrachten als ook een ander soort opdrachten aan. Vroeger zou je die normaal gesproken moeten laten schieten. Nu kun je ze wel aan en bespreek je ze met je sparringpartner. Bovendien leer je nieuwe potentiële klanten kennen en krijg je nieuwe vaardigheden en werkmethodes onder de knie. Vind je een samenwerkingsverband toch te complex en wil je zélf alle touwtjes in handen houden? Dan moet je wellicht personeel aannemen om je bedrijf uit te breiden.